Skip to content

Hipowitaminoza D w leczniczych szpitalach

3 tygodnie ago

57 words

Tabela 1. Tabela 1. Stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy u 15 778 dorosłych niezinstytucjonalizowanych w Stanach Zjednoczonych. Ostatnie badanie Thomasa i wsp. (Wydanie z 19 marca) wzbudził obawy, że znaczna część dorosłych Amerykanów może wykazywać niedobór witaminy D. W tym badaniu z obszaru Bostonu ponad połowa badanych pacjentów miała stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy <15 ng na mililitr (38). nmol na litr). Autorzy zauważyli brak danych na temat statusu witaminy D w populacji ogólnej.1 Aby uzupełnić tę lukę, oferujemy najnowsze wyniki trzeciego sondażu nt. Zdrowia i odżywiania (NHANES III, 1988-1994), w którym surowica 25 hydroksywitaminę D mierzono za pomocą testu radioimmunologicznego (Incstar, Stillwater, Min.) u 15 778 nieinstytucjonalizowanych osób dorosłych.2,3. Wśród tych osób 9% miało stężenie 25-hydroksywitaminy D w surowicy .15 ng na mililitr (Tabela 1). Mniej niż procent miał bardzo niskie wartości (<8 ng na mililitr [20 nmol na litr]), a 5 procent miało wartości> 50 ng na mililitr (125 nmoli na litr).
Ponieważ ośrodki mobilne wykorzystywane w badaniu znajdowały się na południu w okresie zimowym, a na północy w okresie letnim, w tych wynikach może występować efekt sezonowości i szerokości geograficznej. Przeprowadziliśmy analizy eksploracyjne osób badanych na szerokościach zbliżonych do Boston z września, aby ocenić znaczenie tego efektu. W tej próbie przewaga stężeń 25-hydroksywitaminy D w surowicy .15 ng na mililitr wynosiła 13%, wciąż znacznie niższa niż w przypadku pacjentów leczonych w warunkach szpitalnych przez Thomasa i innych. we wrześniu (49 procent), co sugeruje, że niższa częstość występowania niskich wartości w badaniu NHANES III nie może być w pełni wyjaśniona efektem lat-szerokości geograficznej.
Podsumowując, rozpowszechnienie niedoboru witaminy D wśród niezinstytucjonalizowanych dorosłych Amerykanów jest znacznie niższe niż w przypadku pacjentów hospitalizowanych. Podkreślamy, że nasze wyniki nie mają zastosowania do zinstytucjonalizowanych lub domowych osób, wśród których niedobór witaminy D może być bardziej powszechny.4 Również nasze wyniki mogą nie doceniać rozpowszechnienia takiego niedoboru w okresie zimowym u ludzi w północnych szerokościach geograficznych. Wreszcie, rozpowszechnienie w nieinstytucjonalizowanych kobietach z USA nie jest trywialne. Naszym zamiarem nie jest zminimalizowanie znaczenia niedoboru witaminy D, ale raczej zapewnienie, aby jego zasięg w całej populacji był znany, gdy lekarze rozważają odpowiednie kroki w celu rozwiązania problemu.
Anne C. Looker, Ph.D.
Centers for Disease Control and Prevention, Hyattsville, MD 20782
Elaine W. Gunter, MT (ASCP)
Ośrodki ds. Kontroli i Prewencji Chorób, Atlanta, GA 30333
5 Referencje1. Thomas MK, Lloyd-Jones DM, Thadhani RI, i in. Hipowitaminoza D u pacjentów hospitalizowanych. N Engl J Med 1998; 338: 777-783
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Krajowe Centrum Statystyki Zdrowia. Plan i działanie trzeciego krajowego badania dotyczącego zdrowia i odżywiania, 1988-94. Statystyki życia i zdrowia. Seria 1. Nr 32. Washington, DC: Government Printing Office, 1994. (Publikacja DHHS nr (PHS) 94-1308.)
Google Scholar
3. Gunter EW, Lewis BL, Koncikowski SM Metody laboratoryjne wykorzystane w trzecim krajowym badaniu zdrowia i odżywiania (NHANES III), 1988-1994. Hyattsville, Md .: Centers for Disease Control and Prevention, 1996 (oprogramowanie).
Google Scholar
4. Gloth FM III, Gundberg CM, Hollis BW, Haddad JG Jr, Tobin JD. Niedobór witaminy D u osób starszych. JAMA 1995; 274: 1683-1686
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Utiger RD. Potrzeba większej ilości witaminy D. N Engl J Med 1998; 338: 828-829
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Raport Thomasa i wsp. rodzi szereg pytań dotyczących interpretacji wartości 25-hydroksywitaminy D w surowicy. W przypadku większości analitów mierzonych w działach chemii klinicznej, normalny zakres reprezentuje zakres wartości występujących w 95 procentach populacji. Oczywistym implikowaniem danych autorów jest to, że znaczna część populacji cierpi na niedobór witaminy D, co sprawia, że takie podejście do ustalenia danych referencyjnych dla 25-hydroksywitaminy D w surowicy jest niewiarygodne.
Tabela 1. Tabela 1. Dolne limity zakresów referencyjnych dla surowicy 25-hydroksywitaminy D Zgłaszane przez uczestników w zewnętrznym programie oceny jakości witaminy D. Trudności w określeniu zakresu referencyjnego dla 25-hydroksywitaminy D w surowicy dobrze ilustruje rozbieżność wyników przedstawionych przez uczestników międzynarodowego programu oceny jakości zewnętrznej witaminy D. Kwestionariusz pytający o dane dotyczące zakresu referencyjnego został rozprowadzony w lipcu 1997 r. Do 40 laboratoriów w ośmiu krajach, z których 37 odpowiedziało. Dolne granice normalnego zakresu stężeń 25-hydroksywitaminy D w surowicy wahały się od 3 ng na mililitr (8 nmol na litr) w brytyjskim laboratorium i 18 ng na mililitr (45 nmoli na litr) w laboratorium amerykańskim (tabela 1). Trudno jest przyjąć, że duże zróżnicowanie dolnej granicy zakresu referencyjnego dla 25-hydroksywitaminy D w surowicy odzwierciedla rzeczywiste geograficzne wahania homeostazy wapnia. Rzeczywiście, rygorystyczne stosowanie lokalnie ustalonych zakresów referencyjnych może spowodować, że osoba stanie się niedoborem witaminy D w drodze z jednego kraju do drugiego.
Uważamy, że koncepcja dolnej granicy normalnego zakresu dla 25-hydroksywitaminy D w surowicy powinna zostać porzucona na korzyść docelowego stężenia, uzyskanego dzięki pomiarowi parathormonu w surowicy jako zastępczego markera dla uzupełnienia witaminy D. Chociaż wymagałoby to pomiaru parathormonu w surowicy i pomiarów 25-hydroksywitaminy D w dużej próbie ogólnej populacji, mechanizmy tego są już na miejscu (np. NHANES w Stanach Zjednoczonych). Docelowa wartość 25-hydroksywitaminy D w osoczu ustalona tą metodą powinna być w dużej mierze niezależna od takich czynników zewnętrznych, jak dieta lub ekspozycja na światło słoneczne. Byłoby to pomocne dla rosnącej liczby klinicystów stosujących testy dla 25-hydroksywitaminy D w surowicy do oceny odżywiania witaminy D.
Donal O Shea, MD, MRCPI
Graham D. Carter, mgr inż.
Charing Cross Hospital, London W6 8RF, Wielka Brytania
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Looker i Gunter donoszą, że 13 procent dorosłych ocenianych w NHANES III, którzy żyli na szerokościach podobnych do Bostonu, miało stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy .15 ng na mililitr w ciągu września1. Różnica między częstością występowania surowicy 25 stężenie hydroksywitaminy D .15 ng na mililitr we wrześniu w tej podgrupie osób z NHANES III i częstość występowania w szpitalach medycznych w Bostonie w tym samym miesiącu (13 procent vs 49 procent) zwęża się, jeśli cz
[patrz też: buprenorfina, diklofenak, dabrafenib ]
[podobne: uchyłki esicy, ucisk w mostku, udar mózgu rehabilitacja ]